Indendørs ormekompost

Efter ca to års modning er jeg endelig blevet klar til at leve sammen med orme inde i lejligheden.

Vores opsæt er en 50 l plastkasse som vi har boret huller i. Der er også boret huller i toplåget. Der er et ekstra låg, som ligger under boksen og som skal fungere som dryppebakke, da der også er huller i bunden.

DSC_0589

Vi lagde et ca fem cm tykt lag med revet æggekarton i bunden, for at suge op væske, og som er carbon-tilføringen.

DSC_0590

Jeg fik ca 20 Red Wiglars fra Plantelaboratoriet på Nørrebro søndagen 25.januar. Vi havde i nogle dage forinden samlet op madskræller som vi kom i kassen, inden ormene kom i deres nye hjem.

 

DSC_0595

Så langt så godt.

Jeg har først efterfølgende læst at det er en god start at begynde med 500 orme… De fordobler sig ca hver 11. uge, så nu må vi se om de klarer at absorbere mængden af madskræller.

28.jan, dvs efter tre dage kom den første mug

DSC_0597

Vi gjorde ikke noget ved det. Men stoppede med at komme mere madskræller i indtil videre.

31.jan, dvs en uge efter havde muggen helt overtaget, og det ser ud til at væsken bliver fanget inde i kassen.

DSC_0602

Dette ser helt helsefarlig ud og det lugter! Så kassen røg en tur ud på altenen imens vi tager en tænkepause.

Efter to dage lugter den ikke mere. Jeg rører rund i den, så muggen bliver blandet og forhåbentlig tørrer lidt. Vi borer også mange flere huller i top-låget. Vi prøver at tage den ind igen.

Vi tørrer låget og siderne med papir. Det virker som om pga stuetemperaturen søger væsken opad (istedet for ned i æggekartonen) og kondenserer på siderne og låget. Så nu vil vi forsøge med at tørre indvendig med køkkenpapir regelmæssig, samt vende komposten.

04.feb så den således ud (inden vi tørrede siderne). Der ser ikke ud til at dannes mere mug og den lugter kun lidt af jord. Jeg fandt to orme. Gad vide hvor mange der overlevede turen ud på altanen (den er godt nok indelukket men temperaturen må have været nær frysepunktet)

20150204_182142